W ciągu minionego czasu wielu z nas na nowo odkryło przyjemność domowego gotowania, utknąwszy przy kuchence, odkurzając rodzinną książkę kucharską i wykorzystując wszystkie zapomniane składniki czające się z tyłu szafki. Wiele osób uwielbia robić przetwory – i na szczęście należą one do najłatwiejszych kulinarnych rzeczy do zrobienia w domu, pod warunkiem przestrzegania kilku kluczowych zasad. Zebraliśmy kilka prostych pomysłów na najlepsze przetwory, które możesz przygotować w domu i zabrać ze sobą na każdą okazję.
Masz ochotę na coś pikantnego? Najlepsze przetwory z warzyw
Każda praktyczna przydomowa spiżarnia będzie miała słoik z jakimś konserwowanym warzywem, przygotowanym według rodzinnego przepisu. Aby zrobić najlepsze przetwory, potrzebujesz aromatów i przypraw, soli, octu, wina i oliwy – i tak prawdopodobnie jesteś w ich posiadaniu! Ale to jakość użytych składników jest absolutnie kluczowa. Z czego robić przetwory na zimę? Musisz użyć świeżych warzyw – jeśli są z własnego ogródka lub działki, jeszcze lepiej – i dużej ilości dobrej jakości oliwy, która sprawi, że Twoja konfitura będzie jeszcze smaczniejsza i wyjątkowa. Lista z czego zrobić przetwory zimowe jest długa, ale to tylko dlatego, że istnieją różne sposoby konserwowania warzyw, od klasycznych technik konserwowania w oleju lub occie po najbardziej wyszukane pikantne chutney i włoskie mostardy. Niewiele osób wie, że mostardę można zrobić w domu, być może używając resztek kabaczka lub dyni, dla których wyczerpaliśmy wszystkie inne zastosowania. Po prostu posiekaj na małe kawałki, zagotuj, a następnie ugotuj w miodzie i winie przed włożeniem do słoików. Mostardę można następnie zjeść z wyborem pysznych dojrzałych serów. Warzywa konserwowane w oleju lub occie to nie tylko klasyka kuchni włoskiej, ale także idealne rozwiązanie, gdy masz gości i chcesz zaoferować szybką, ale pyszną przekąskę, zwłaszcza gdy masz nietypowe wersje z warzywami, takimi jak kapusta włoska, seler czy brokuły. Bardziej klasyczne pomysły na to z czego robić przetwory na zimę, to przetwory z papryki i cebuli. Można wykorzystać do przygotowania pikantnych chutneyów do serów, jako część prawdziwie wykwintnego wyboru, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Pyszne smakołyki, które zaspokoją Twój apetyt na słodycze
Jeśli zastanawiasz się z czego zrobić przetwory zimowe w wersji słodkiej, jest tutaj wiele opcji, z których każdy znajdzie pomysł na najlepsze przetwory dla siebie – od galaretki winogronowej po dżem gruszkowy, dżem persymonowy, a nawet pijane kasztany. Niektóre z tych przepisów są bardziej pracochłonne niż inne, ale Twoja cierpliwość się opłaci. Weźmy na przykład pyszną galaretkę winogronową. Trzeba mieć czas i cierpliwość, aby wycisnąć winogrona i przefiltrować sok, a następnie podgrzać to z cukrem i sokiem z cytryny, ale efekt jest naprawdę pyszny. Tymczasem w przypadku pijanych kasztanów – doskonałego sposobu na wyniesienie tart i innych deserów na wyższy poziom – należy najpierw upiec kasztany, a następnie obrać je przed przygotowaniem syropu, który będzie pełnił funkcję płynu konserwującego (wykonanego z wody, cukru, aromatów i likier). Przetwory takie jak dżem jabłkowy, gruszkowy lub z persymony są jednak nieco łatwiejsze w wykonaniu. W tym drugim przypadku należy ugotować miąższ owocu z cukrem i cytryną, a cały proces zajmie około pół godziny. Te słodkie dżemy dobrze komponują się również z serami, ale są też pyszne po prostu rozsmarowane na kromce chleba.
Jak bezpiecznie przechowywać konfitury
Każdy może zrobić konfiturę, ale naprawdę ważne jest, aby podjąć kilka środków ostrożności, aby upewnić się, że proces jest całkowicie bezpieczny. Bardzo ważne jest, aby używać surowców najwyższej jakości i zwracać szczególną uwagę na higienę osobistą i kuchenną. Następnie musisz przechowywać przetwory w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, które zostały poddane obróbce cieplnej, aby umożliwić stabilizację i zapewnić, że zawartość może być przechowywana przez długi czas w temperaturze pokojowej bez zmian.